paidodontiatrikh

οι γιατροί μας

Το παιδί μου δεν θέλει να πλύνει τα δόντια του. Τι να κάνω;

Το παιδί μου δεν θέλει να πλύνει τα δόντια του. Τι να κάνω;

Το παιδί μου δεν θέλει να πλύνει τα δόντια του. Τι να κάνω;

Κάντε το βούρτσισμα παιχνίδι

Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι διαδικασία την οποία πολλά παιδιά βαριούνται και προσπαθούν να αποφύγουν. Πρόκειται όμως, για απαραίτητη συνήθεια της ατομικής υγιεινής, η οποία ειδικά όταν γίνεται σωστά, συμβάλλει στην προστασία όχι μόνο των δοντιών αλλά και της συνολικής υγείας των παιδιών.

Τι γίνεται όμως, όταν το παιδί αρνείται να βουρτσίσει τα δόντια του; Πώς θα το βοηθήσετε να αγαπήσει τη συγκεκριμένη συνήθεια και πώς θα μάθετε στο παιδί να καθαρίζει τα δόντια του σωστά;

Όλοι μαζί από νωρίς!

Θα πρέπει να ξεκινήσετε να φροντίζετε τα δόντια του μικρού σας ήδη από τη στιγμή που θα αποκτήσει το πρώτο του δοντάκι. Υπάρχουν ειδικές οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες για την βρεφική ηλικία, τις οποίες βέβαια, μέχρι να αυτονομηθεί το παιδί θα πρέπει να χρησιμοποιείτε εσείς για να του πλένετε τα δόντια αλλά και τα ούλα. Έτσι, όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε τη διαδικασία αυτή, τόσο πιο εύκολα θα του γίνει καθημερινή συνήθεια για όλη του τη ζωή. Φυσικά είναι απαραίτητο, το βούρτσισμα των δοντιών να αποτελεί «οικογενειακή» υπόθεση, δηλαδή να βλέπει το παιδί πως είναι κάτι που κάνει ευλαβικά και συστηματικά όλη η οικογένεια. Το πρότυπο του παιδιού σας είστε εσείς, ο γονιός του. Αντιγράφει ό,τι κάνετε, ό,τι λέτε ό,τι σας αρέσει, ακόμη και τις κινήσεις σας και το περπάτημά σας. Βουρτσίζοντας συχνά, ιδιαίτερα μπροστά στο πολύ μικρό παιδάκι, θα το κάνετε να σας μιμηθεί και αυτό. Όταν λοιπόν βουρτσίζετε τα δόντια σας, κάντε το με ενθουσιασμό, με χαρά, κάντε το να μοιάζει με παιχνίδι. Το παιδί θα κάνει και αυτό το ίδιο.

Βούρτσισμα σαν παιχνίδι

Όταν το παιδί θα έχει φτάσει σε ηλικία που να μπορεί μόνο του ή με μικρή βοήθεια να βουρτσίζει τα δόντια του, φροντίστε να του αγοράσετε μία πολύχρωμη οδοντόβουρτσα, πιθανώς με κάποιον αγαπημένο του ήρωα, και μία οδοντόκρεμα κατάλληλη για την ηλικία του, με ευχάριστη γεύση. Η αγαπημένη του οδοντόβουρτσα θα αποτελεί σίγουρα κίνητρο για να κατευθύνεται πιο εύκολα το παιδί στον νιπτήρα…

Μία σου και μία μου!

Ένας έξυπνος τρόπος για να μάθετε στο παιδί να βουρτσίζει σωστά τα δόντια του αλλά και να το κάνετε να νοιώσει σημαντικό και οτι σας βοηθάει είναι να το καλέσετε να βουρτσίσει τα δικά σας, με τη δική σας οδοντόβουρτσα! Ταυτόχρονα μπορείτε να κρατάτε και εσείς τη δική του οδοντόβουρτσα και όποτε δεν τα καταφέρνει να του δείχνετε με τη σειρά σας, πώς να το κάνει σωστά. Μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών το παιδί θα πρέπει να είναι σε θέση να βουρτσίζει σωστά μόνο του τα δόντια του.

Μία ιστορία για την προστασία

Τα παιδιά λατρεύουν τις ιστορίες! Από αυτές παραδειγματίζονται, κινητοποιούνται και λαμβάνουν ενεργούς ρόλους. Έτσι, μπορείτε να πείτε στα παιδιά την εξής ιστορία: Τα γλυκά έχουν ζάχαρη και η ζάχαρη έχει μέσα της πολύ μικρά ζουζουνάκια, τα «ζαχαροζούζουνα» που τους αρέσει να τρώνε τα δόντια και να κάνουν σε αυτά τρύπες για να μένουν εκεί το βράδυ. Το βράδυ όμως τα «ζαχαροζούζουνα» κάνουν πάρτυ και πετάνε τα σκουπίδια τους στα δόντια μας με αποτέλεσμα, το επόμενο πρωί οι τρύπες να είναι πιο μεγάλες και τα δόντια σιγά-σιγά θα χαλάνε. Ο μόνος τρόπος για να διώχνουμε τα «ζαχαροζούζουνα» από τα δόντια μας είναι με το μαγικό όπλο που λέγεται… οδοντόβουρτσα!

Παραμύθια που παροτρύνουν…

Υπάρχουν πολλά παραμύθια που παροτρύνουν τα παιδιά να βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους, όπως:  «Η Δόνα Τερηδόνα και το Μυστικό της Γαμήλιας Τούρτας», του Ευγένιου Τριβιζά, «Έξω απ΄τα δόντια», της Ιωάννας Μπουλοντούμη ενώ το «Γιατί βουρτσίζω τα δόντια μου;» είναι βιβλίο που δίνει πιο πρακτικές απαντήσεις σχετικά με την υγιεινή των δοντιών.

Με κίνητρο την επιβράβευση

Η επιβράβευση είναι συνήθως το τελευταίο καταφύγιο των γονιών, προκειμένου να πείσουν το παιδί για να συνεχίσει να κάνει κάτι, και 9 στις 10 φορές αποτελεί και την πιο αποτελεσματική μέθοδο. Η επιβράβευση πρέπει να είναι καταρχήν λεκτική (δηλαδή, να λέει «μπράβο» ο γονιός στο παιδί που από μόνο του πάει να πλύνει τα δόντια του), αλλά και υλική (με «δωράκι» ευτελούς κόστους, βέβαια). Στη δεύτερη περίπτωση, μια επιτυχημένη ιδέα είναι να φτιάξετε σε ένα μεγάλο χαρτί ένα πινακάκι με όλες τις ημέρες του μήνα και να το κολλήσετε στο μπάνιο. Κάθε μέρα που το παιδί θα βουρτσίζει τα δόντια του (πρωί και βράδυ) θα του κολλάτε ένα ωραίο αυτοκόλλητο. Αν στο τέλος του μήνα (ή της εβδομάδας αν θέλετε να δώσετε μεγαλύτερο κίνητρο) έχουν συμπληρωθεί όλα τα «κουτάκια» από αυτοκόλλητα, το παιδί θα δικαιούται ένα δώρο! Προσοχή: Αν το παιδί αρνηθεί να πλύνει τα δόντια του, μην το πιέσετε υπερβολικά και μη θυμώσετε, σκοπός δεν είναι το βούρτσισμα να γίνεται καταναγκαστικά, γιατί έτσι το παιδί δεν θα θέλει ποτέ να το κάνει. Δεν πειράζει αν μία φορά δεν βουρτσίσει τα δόντια, αρκεί να το κάνει την επόμενη. Φροντίστε η επόμενη να γίνει σε στιγμή που το παιδί θα έχει καλύτερη διάθεση.

Πέτα στα ζουζούνια μαγικό υγρό και κάνε τα να φαίνονται

Στα φαρμακεία ή στον παιδοδοντίατρο μπορείτε να βρείτε τα λεγόμενα «δισκία αποκάλυψης της οδοντικής πλάκας». Αφού το παιδί τελειώσει με το βούρτσισμα, δώστε του ένα μαγικό δισκίο να πιπιλήσει και μετά να ξεπλύνει με νερό. Όπου είναι άσπρα θα είναι καθαρά τα δόντια και όπου δεν έχει βουρτσίσει καλά θα μείνει ρόζ χρώμα πάνω στα δόντια. Ο σούπερ ήρωας ή η μικρή πριγκίπισσα τώρα μπορεί να δεί όλα τα κρυμμένα «ζαχαροζουζούνα» και να τα καθαρίσει πιο εύκολα.

Οδηγός τρένου

Οι κινήσεις της βούρτσας μοιάζουν με τρενάκι. Κυκλικές κινήσεις και όχι οριζόντιες. Μπορεί λοιπόν να οδηγήσει το τρενάκι και βουρτσίζοντας να τραγουδάτε το «τσάφ-τσούφ το τρενάκι».

Διαγωνισμός σαπουνάδας

Παίξτε το παιχνίδι της σαπουνόφουσκας.  Ενθαρρύντε το να κάνει πολλή σαπουνάδα και φούσκες. «Όσο πιο πολλή η σαπουνάδα, τόσο πιο καλά βουρτίζει». Κάντε διαγωνισμό, ποιος θα κάνει την περισσότερη σαπουνάδα. Και βέβαια μην ξεχνάτε να φτύνεται τη σαπουνάδα στο νιπτήρα.

Φέρε και τους φίλους σου μαζί

Πάρτε τα αγαπημένα του παιχνίδια στο μπάνιο και στείλτε τον σούπερ ήρωα ή την μικρή πριγκίπισσα να βουρτσίσει και τα δικά τους δόντια.

Τα ζαχαροζούζουνα έχουν χρόνο μόλις 2 λεπτά για να τρέξουν να σωθούν

Βάλτε ένα χρονόμετρο στα 2 λεπτά. Ο χρόνος αυτός είναι αναγκαίος στον σούπερ ήρωα ή τη μικρή πριγκίπισσα να καθαρίσει τα ζαχαροζούζουνα. Μετά δώστε στο παιδί το μαγικό υγρό για να ανακαλύψει τι δεν είδε ο σούπερ ήρωας.

Μουσική και χαρά. Τραγουδήστε στο μπάνιο

Αντί για χρονόμετρο, βάλτε το αγαπημένο του τραγούδι και παροτρύνετέ το να βουρτσίζει όση ώρα παίζει το τραγούδι. Εναλλακτικά μπορεί να βουρτσίζει και να χορεύει μαζί! Μέχρι να τελειώσει το τραγούδι τα δόντια του θα είναι καθαρά